coupeur

Opleiding coupeur / coupeuse
Vooropleiding

Voor het volgen van de opleiding tot coupeur (of coupeuse) moet de opleiding tot costumier met succes zijn afgerond. De lessen zijn niet klassikaal, dus je werkt altijd op je eigen tempo.

Lestijden

De les voor de opleiding coupeur is op maandagmiddag van 15:00 tot 17:00 of op dinsdagmiddag van 12:00 tot 14:00 of op donderdagmiddag van 16:00 tot 18:00.
Naast deze 2 uur per week les ben je nog gemiddeld 8 uur per week kwijt aan je huiswerk.
Er is geen vaste startdatum voor de opleiding, je kan het hele jaar instromen.

Examen

De opleiding coupeur (of coupeuse) wordt afgesloten met een examen. Dit examen wordt centraal afgenomen op een andere lokatie. Mogelijk moet hiervoor naar Utrecht of Rotterdam gereisd worden. Er is 2 keer per jaar een mogelijkheid om examen te doen, hierdoor kun je zelf je tempo bepalen en is het geen enkel probleem als je er een paar maanden langer of korter over doet. Het afleggen van een examen is uiteraard niet verplicht.

Inhoud

De opleiding tot coupeur (of coupeuse) is een vervolgopleiding op de opleiding tot costumier. Tijdens deze opleiding wordt nog dieper ingegaan op de reeds in de costumier opleiding behandelde stof. Zo leer je het ontwerpen, tekenen en vervaardigen van mantels, colberts, avondkleding, bruidskleding, en nieuwe naaitechnieken, waardoor de kleding nog mooier wordt.

In de opleiding tot coupeur maak je kennis met het maken van kleding voor bijvoorbeeld mensen met een afwijkend figuur of een lichamelijke beperking. Tevens leer je op een gemakkelijke manier bepaalde patronen te vergroten. En je maakt onder andere een colbert op ½ schaal, compleet met het gehele binnenwerk.

Een klein gedeelte van deze opleiding beslaat een theoretische invalshoek, en behandelt de ‘kostuumgeschiedenis’. Het is erg leuk en erg interessant om te weten hoe de kleding is ontstaan. Zoals je weet herhaalt de geschiedenis zich. En zeker voor de ontwerpers onder ons is het toch belangrijk om te weten hoe men zich vroeger kleedde.

 

Kosten

Het lesmateriaal voor de opleiding kost € 290,-. Je ontvangt hiervoor: het lesboek, het teken- en overtrekpapier, de showtassen waarin je alle tekeningen en werkstukken kunt opbergen, alle benodigde stoffen en fournituren om alle werkstukken te maken.

Naast dit lespakket betaal je ook nog je maandelijkse lesgeld van € 75,- per maand. De opleiding is in 1 a 1,5 jaar te volbrengen, afhankelijk van hoe snel je werkt.

Aan het eind van de gehele opleiding kun je examen doen. Hierna ben je gediplomeerd coupeur. Het examengeld bedraagt € 85,-. Het examen is niet verplicht.

Rekenvoorbeeld

Jouw totale kosten:
Wanneer je 1,5 jaar doet over je opleiding dan betaal je € 290,00 aan materiaalkosten, 15 x € 75 euro aan lesgeld en € 85 euro examengeld. In totaal betaal je dus € 1500,- voor de volledige opleiding. Daarna ben je gediplomeerd coupeur en kan je in de textielbranche aan de slag.

Nu aanmelden