costumier

 

Vooropleiding

Voor het volgen van de opleiding tot costumiere heeft u geen speciale vooropleiding nodig, MBO – 4 denkniveau* is wel vereist. Maar als u weinig of geen naai-ervaring heeft, is het aan te bevelen eerst een een aantal praktijklessen te volgen.  De lessen zijn niet klassikaal, dus je werkt altijd op je eigen tempo.

* MBO – 4 denk niveau houdt in dat je minstens een MBO opleiding op niveau 4 succesvol zou kunnen afronden. Je hoeft niet daadwerkelijk een diploma in je zak te hebben.

Lestijden

De lessen voor de opleiding costumiere zijn op maandagmiddag van 15:00 tot 17:00 of dinsdagmiddag van 12:00 tot 14:00 of donderdagmiddag van 16:00 tot 18:00. Naast deze 2 uur per week les ben je nog gemiddeld 6 uur per week kwijt aan huiswerk.
De klassen zitten inmiddels helemaal vol, maar je kan je aanmelden voor de wachtlijst. Zodra er een plekje vrijkomt nemen wij contact met u op. De wachttijd bedraagt momenteel 5 tot 11 maanden. Er zijn geen vaste startdata voor de opleiding, je kan het hele jaar door instromen.

Examen

De opleiding costumiere wordt afgesloten met een examen. Dit examen wordt centraal afgenomen op een andere lokatie. Mogelijk moet hiervoor naar Utrecht of Rotterdam gereisd worden. Er is 2 keer per jaar een mogelijkheid om examen te doen, hierdoor kun te zelf je tempo bepalen en is het geen enkel probleem als je er een paar maanden langer of korter over doet. Het afleggen van een examen is uiteraard niet verplicht.

Inhoud

De opleiding bestaat uit 5 delen:

Deel 1
Patroontekenen van heel veel verschillende rokken. In de praktijklessen worden alle naaitechnieken die in al deze rokken voorkomen behandeld.

Deel 2
Patroontekenen van heel veel broeken voor dames, heren en kinderen. In de praktijklessen leer je alle voorkomende naaitechnieken die in een dames- heren- of kinderbroek gebruikt worden.

Deel 3
Patroontekenen van blouses, japonnen, tunieks, overgooiers en overhemden enz. Je leert kragen opzetten en mouwen inzetten en afwerken met bijvoorbeeld een manchet. Ook alle bijbehorende naaitechnieken worden weer geleerd.

Deel 4
Patroontekenen van alle soorten kragen en mouwen die je je maar kunt bedenken. Door al deze technieken leer je spelenderwijs het zelf ontwerpen van kleding. Je leert het inzetten van de mouw en het aannaaien van verschillende kragen. Ook leer je het innaaien van de voering.

Deel 5
Hier worden een aantal niet dagelijkse kledingstukken getekend en gemaakt zoals luxe lingerie en badkleding en een trainingspak. In dit laatste deel behandelen we ook Textielwarenkennis. Alle getekende patronen en naaiwerkstukken worden bijeengebonden zodat je na de opleiding te hebben gevolgd een mooi naslagwerk hebt waarin je altijd alles terug kunt vinden.

Kosten

Het lesmateriaal voor de opleiding kost € 76,50 per deel + € 28 inschrijfgeld. Je ontvangt hiervoor: de lesboeken, het teken- en overtrekpapier, de showtassen waarin je alle tekeningen en werkstukken kunt opbergen, alle benodigde stoffen en fournituren om alle werkstukken te maken, potlood en gum, een 4-kleuren balpen, een metermaatje op 1/4 schaal, een liniaal, een set burmeister mallen, een lijmstift en een inleiding.

Naast dit lespakket betaal je ook nog je maandelijkse lesgeld van € 75,- per maand. De opleiding is in 1 a 1,5 jaar te volbrengen, afhankelijk van hoe snel je werkt.

Aan het eind van de gehele opleiding kun je examen doen. Hierna ben je gediplomeerd Costumière. Het examengeld bedraagt € 85,-. Het examen is niet verplicht.

Rekenvoorbeeld

Jouw totale kosten:
Wanneer je 1,5 jaar doet over je opleiding dan betaal je € 410,- aan materiaalkosten, 15 x € 75,- euro aan lesgeld en € 85,- euro examengeld. In totaal betaal je dus € 1620,- voor de volledige opleiding. Daarna ben je gediplomeerd costumiere en kan je in de textielbranche aan de slag.

(Dit totaalbedrag wordt niet in 1x in rekening gebracht, je betaald het lesmateriaal in 5 termijnen en voor het lesgeld ontvang je maandelijks een factuurtje).

Nu aanmelden